YETİŞKİNLER İÇİN YARATICI DRAMA EĞİTİMİ
Haftada bir gün günde 3 saat olarak programlanmıştır. İçeriğinde bir yaratıcı drama atölyesinde bulunması gereken ( ısınma, oyun, canlandırma, değerlendirme ) aşamalarının oluşturulmasıyla meydana gelir.
Yaratıcı drama Ülkemizde artık yaygınlaşmış durumdadır. Fakat tiyatro ile karıştırılabilmektedir. Yaratıcı drama tiyatro değildir fakat tiyatronun yöntem ve tekniklerinden yararlanmaktadır. Drama da sahne, gösteri, dekor, kostüm, tirad vb. yoktur.
Kimler katılabilir:
· Kişisel gelişimini geliştirmek isteyen bireyler
· Çocuğuyla kaliteli zaman geçirmek isteyen ebeveynler
· Öğrencileriyle daha etkili bir ders uygulamak isteyen eğitimciler
· Sosyal beceri ve iletişim becerisini geliştirmek isteyen bireyler
Kısacası farklılıklara ve yeniliklere açık, kendisini yenilemek isteyen, öğrenmeye ve gelişmeye duyarlı herkesin katılabileceği bir eğitimdir.
ÇOCUKLAR İÇİN YARATICI DRAMA EĞİTİMİ
Haftada bir gün günde 1,5 saat olarak programlanmıştır. 5-7 yaş, 7-9 yaş ve 9-12 yaş olarak gruplara ayrılırlar. İçeriğinde bir yaratıcı drama atölyesinde bulunması gereken ( ısınma, oyun, canlandırma, değerlendirme ) aşamalarının oluşturulmasıyla meydana gelir. Her konunun ele alınış şekli yaş grubuna göre farklılıklar gösterilerek oluşturulur. Konuların içeriğinde ayrıca yaratıcı drama yöntemi ile sanat etkinlikleri atölyeleri de ( Yaratıcı drama yöntemi ile kukla yapımı, maske yapımı, resim teknikleri öğretimi vb. gibi ) düzenlenmektedir. Yaratıcı Drama eğitiminde edinilen bazı kazanımlar şunlardır:
· Hayal gücünü geliştirebilme
· Bağımsız düşünebilmek
· İş birliği yapabilmek
· Sosyal duyarlılık oluşturmak
· Dil gelişimini arttırmak
· Özgüveni geliştirmek
· Dil gelişimini desteklemek
· Yaratıcılığı arttırmak
· Arkadaş ilişkilerini iyi yönetebilmek
· İletişim becerilerini geliştirmek
· Yaşadığı sorunlarla başa çıkabilecek duygu, düşünce ve davranışlarını yönetebilmek
Eğitmen Bilgisi:
Nazan DİZEN / Ressam- Sanat Eğitimcisi- Yaratıcı Drama Eğitmeni
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim-iş öğretmenliği Resim Anasanat Dalı Bölümünden 2008 yılında mezun oldu. Aynı yıl Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim-iş Öğretmenliği Resim- Anasanat Dalı’ nda Yüksek Lisans eğitimine başlayarak ‘’Türk Resim Sanatında Gerçekçi Anlayış 1960-1980 Dönemleri Arasındaki Sanatçıların Çalışmalarının Ana Tema, Form Ve Anlam Bakımından İncelenmesi’’ konulu tez çalışmasıyla 2011 yılında tamamladı.
2014 yılında Uzmanlık alanı olan resim eğitimini yaratıcı drama yöntemiyle birleştirici çalışmalar yapmak adına, Çağdaş Drama Derneği’ nde Yaratıcı Drama Eğitmenliği Ve Liderliği eğitimine başladı. 2017 yılında İstanbul Drama Sanat Akademisi’ nde ‘’ Ortaöğretim Kurumlarında Yaratıcı Drama Yöntemi İle Portre Çizim Teknikleri Öğretimi ‘’ konulu proje çalışmasıyla Yaratıcı Drama eğitimini tamamladı.
2014’ de Başkent iletişim bilimleri akademisinde tiyatro eğitimlerine başladı. 2015 yılında Tiyatro Keyfi Kemal Başar’ la tiyatro oyunculuğu eğitimlerine devam etti. Eğitim süreci içerisinde tiyatro oyun çalışmalarında yer aldı. 2016’ da Ayla Algan’ la Reklam, dizi ve sinema oyunculuğu eğitimini tamamladı.
2016- 2017 yılları arasında Tiyatro Mekan Artı’ da proje asistanlığı yaptı. ‘’ Orgia ‘’ ve ‘’ Yaşamak mı Zor; Çince mi? ‘’ proje asistanlığını yaptığı oyunlardandır.
2010 yılında bazı devlet kurumlarında ve özel kurumlarda başladığı sanat eğitimciliğine halen devam etmektedir. İlkokul gruplarıyla başladığı yaratıcı drama eğitmenliğine Neşe Erberk Anaokulu ve Kırmızı Balık Anaokullarında devam etmektedir. Yaratıcı dramayı yöntem olarak sanat etkinliklerinde kullanmayı içeren özgün atölye çalışmaları düzenlemektedir. Bu çalışmaları yaratıcı drama derslerinde de uygulamaktadır.
Eğitimler:
• Çağdaş drama derneği-Yaratıcı drama eğitmenliği ve liderliği - İstanbul Drama sanat akademisi – Bitirme projesi: ‘’ Ortaöğretim Kurumlarında Yaratıcı drama yöntemi ile portre çizim teknikleri öğretimi '' / 320 Saat / 2013-2017
• İstanbul Drama Sanat Akademisi- Selen Korad Birkiye-Masal Tasarımı atölyesi / 7 Saat / 2017
• İthaki Yayınları – Nilay Yılmaz-Yaratıcı yazarlık temel giriş ve kurgu atölyesi / 12 Saat / 2017
• Sinematek - Film yapımı ve yönetmenlik eğitimi / 36 Saat / 2016
• İstanbul Drama Sanat Akademisi - Ayla Algan Reklam, dizi, sinema oyunculuğu Eğitimi / 96 Saat / 2016
• Tiyatro Keyfi - Kemal Başar – Sahne Sanatları ve tiyatro oyunculuğu / 220 Saat / 2015
• Başkent İletişim Bilimleri Akademisi - Diksiyon ve temel oyunculuk eğitimi / 96 Saat / 2014
• Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Kongresi - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi - Ulrice Stockburger '' Sürdürülebilir Gelişim İçin Tiyatro Ve Eğitim '' atölyesi / 24 saat / 2014
• Odtü V. Zeka ve Yetenek Kongresi- Tülay Üstündağ ‘’ Çellodan Ansiklopediye, Şapka Evinden Çocuklara ‘’ konulu yaratıcı drama atölyesi/ 2 saat / 2017
• İstanbul Drama Sanat Akademisi- Lukk Abbot ve Tim Taylor-Dorothy Heathcote' un Dramada Uzman Rolü Yaklaşımının kullanım ve uygulamalarına modern bir bakış / 21 saat / 2017
• Çağdaş Drama Derneği Antalya 28. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Kongresi- Tintti Karppinen ‘’ İnsan Gezegeni İçin Drama Çemberi ‘’ konulu atölye / 6 saat / 2017
• Çağdaş Drama Derneği Antalya 28. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Kongresi- Maria Van Bakelen- Wilbert Van Der Post ‘’ Çember Kırıldığında Parçalanmış Dünya’ nın Mozaik Dramatürjisi ‘’ konulu atölye / 6 saat / 2017