Muhtemelen en tanınmış orkestra çalgısı olan Keman bir yayla çalınan telli bir enstrümandır. Keman ailesinin en geniş aralıklı sesine sahip olan üyesi olan kemanın yanında diğer üyeleri Viola, Çello ve Konturbas’ dır. Keman kendine özgü biçimiyle 16. yüzyılda Avrupa’ da ortaya çıktı. Teknesi, sırt ( Akçaağaç’ tan ) ve göğüs (Köknar’dan) ile yanlıklardan ( Akçaağaç’ tan ) oluşur. Göğsündeki iki delik “F “ biçimindedir.
Kemanın Özellikleri
Keman insanı erinden etkileyen eşsiz güzellikteki sesiyle yaylı çalgılar ailesinin en önemli üyesidir. Sesi öteki çalgılara göre bir çok bakımdan insan sesine daha yakındır. Keman çene altı ile omuz arasına sıkıştırılarak tutulur. Sol elin parmakları sap üzerinde bulunan tellere basarak gezinirken sağ elle tutulan yay keman tellerine sürtülerek çalınır.Gövdenin orta bölümündeki yan girintiler yayın daha kolay hareket etmesini sağlar. 35 ile 36 santimetre arasında değişen bir gövdesi vardır. Küçük ve hafif bir çalgı olmakla birlikte ortalama 84 ayrı parçanın bir araya getirilmesi ile yapılır. Genellikle 2 santimetre kalınlığında bir çam veya Akağaçtan oyma kalemi ve rende kullanılarak biçime sokulur.
Kemanın bir gövdesi ve buna bağlı bir sapı vardır. Gövde, göğüs tahtası yada tabla denilen üst kapak, alt kapak ve onları birleştiren yanlık adı verilen bir kasnaktan oluşur. Tellerin köprü aracılığı ile gövdeye yaptığı basınca direnebilmesi için alt ve üst kapaklara bir kavis verilmiştir. Sapın ucundaki burgulara sarılarak bağlanan teller bir eşikten geçerek gövdenin ucundaki kuyruk bölümüne bağlanır. Köprü tellerin titreşimini üst kapağa iletir.
Müzik Eğitiminin Sayısız Faydası Bulunmaktadır
Müzik eğitimi ve keman eğitimi insan beyninde lisan ve karar verme yetisini kontrol eden bölgelerin ileri düzeyde gelişmesini sağlar.
Eğer müzik eğitimine, keman eğitimine erken bir yaşta başlanırsa beynin söz konusu bölgeleri daha rahat gelişecektir, çünkü insan beyni yıllar boyunca gelişimine devam eder ve beynimizin yaratıcı olan yarısı olan sol tarafı bu tarz bir eğitimin yardımıyla fiziksel olarak gelişecek ve beyin hücreleri arasındaki bağlar da kuvvetlenecektir.
Keman Dünyayı Algılamamızı Değiştirir
Müzik dünyayı algılayış şeklimizi, bakış şeklimizi, zihnimizde objeleri canlandırma yeteneğimizi ve algı kapasitemizi birebir olarak etkiler. Eğer çevremizdeki objeleri oldukları şekilde algılayabilirsek ve bu yeteneğimizi geliştirirsek çok basit gündelik problemlerden matematiksel problemlere kadar her soruna daha rahat yaklaşabilir ve bunları çok daha kolay bir biçimde çözebiliriz. Keman gibi şık bir müzik aletini çalarak bunca faydaya da rahatlıkla ulaşmak mümkün.
Uygun bir sanat eğitimi problem çözmek konusunda çocukları daha yaratıcı kılacaktır, zira, söz konusu sanat olduğunda bir problemin hiçbir zaman tek bir çözümü yoktur. Bu düşünme şekli çocukların hayata olan bakış açısını direk olarak etkiler. Ayrıca yapılan araştırmaların gösterdiği şudur ki; sanat eğitimi alan çocuklar öğrenim hayatlarında da diğerlerine göre daha başarılı olacaklardır.
Sanat eğitimi ve keman eğitimi bir çocuğun olduğu yere kısılıp kalmasını onu farklı kültürlerle tanıştırarak önler. Bu şekilde çocuklar hayatları boyunca çözümcü olmayı, empati kurmayı ve diğerlerine karşı sevgiyle yaklaşmayı öğrenirler.