8. YIL UĞUR AKYOL MÜZİK MERKEZİ
  • İstanbul
    1. Bahçelievler

  • 19.765 kişi bu kursu inceledi

    BAĞLAMA - YENİ DÖNEM KAYITLARIMIZ DEVAM EDİYOR...

    Bağlama

    Birebir özel ders   ders şeklinde yapılmaktadır.

    Birebir derslerimizde müsaitlik durumunuza göre kurs saatinizi siz belirlersiniz.

     

    Ülkemizde kullanımı en yaygın olan telli bir Türk Halk Çalgısıdır. Yörelere ve ebatlarına göre bu çalgıya, Bağlama, Divan sazı, Bozuk, Çöğür, Kopuz Irızva, Cura, Tambura vb. adlar verilmektedir. Bağlama ailesinin en küçük ve en ince ses veren çalgısı Curadır. Curadan biraz daha büyük ve curaya göre bir oktav kalından ses veren çalgı ise Tamburadır. Bağlama ailesinin en kalın ses veren çalgısı ise Divan Sazı'dır. Tamburaya göre bir oktav kalından ses verir.

    Bağlama; Tekne, Göğüs ve Sap olmak üzere üç ana kısımdan oluşmakatadır. Tekne kısmı genelde dut ağacından yapılmaktadır. Ancak dut ağacının dışında ardıç, kestane, ceviz, gürgen gibi ağaçlardan da yapılmaktadır. Göğüs kısmı ladin ağacından, sap kısmı ise gürgen, ak gürgen veya ardıç ağacından yapılmaktadır. Sap kısmının tekneden uzak kısmı üzerinde tellerin bağlandığı Burgu adı verilen parçalar vardır. Bağlamanın akordu bu burgular kullanılarak yapılmaktadır. Sap kısmı üzerinde misina ile bağlanmış perdeler bulunmaktadır. Bağlama Mızrap veya Tezene adı verilen kiraz ağacı kabuğu veya plastikten yapılan araçla çalındığı gibi bazı yörelerimizde parmakla da çalınmaktadır. Bu çalım tekniğine Şelpe adı verilmektedir. Bağlama üzerinde ikişerli veya üçerli guruplar halinde üç gurup tel bulunmaktadır. Bu tel gurupları değişik biçimlerde akort edilebilmektedir. Örneğin bağlama düzeni adı verilen akort biçiminde alt gruptaki teller yazılış itibariyle La,orta guruptaki teller Re,üst guruptaki teller ise Mi seslerini vermektedir. Bu akort biçimi dışında Kara Düzen (Bozuk Düzen), Misket Düzeni, Müstezat, Abdal Düzeni, Rast Düzeni vb. akort biçimleri de vardır.

    BAĞLAMA TÜRLERİ (Bağlamanın Ailesi)
    Bağlama ailesi sazlarını büyükten küçüğe aşağıdaki gibi sıralıyabiliriz.

    MEYDAN SAZI
    Meydanlarda çalınmasından dolayı Meydan Sazı denilmistir. 12 teli bulunması nedeniyle bazı yörelerde 12 telli sazda denilmektedir. Meydan sazı bağlama ailesinin en büyük sazıdır. La sesine akort edilir. Form boyu 52,5cm, sap boyu 70cm, tel boyu 112cm, form eni ve derinliği 31,5cm dir. En ince teli 0,35 - 0,40 numaradır. Çoğunlukla kalın bam telleri kullanılır.

    DİVAN SAZI
    Meydan sazından biraz daha küçüktür. Dokuz telli yada yedi telli olarak kullanılabilir. Meydan sazından dört ses daha tiz akort edilir. Form boyu 49cm, sap boyu 65cm, tel boyu 104cm, form eni ve derinliği 29,5cm dir.

    ÇÖĞÜR
    Divan sazına yakın büyüklükte 9 ile 6 tel takılmakta ve 15 kadar perdesi bulunmaktadır. Akordu alt iki tel(La), orta iki tellerin birisi(La) diğeri ise(Re), üst teller ise(Sol) sesine akort edilir. Çöğür ile; Nefes, Ayin ve Semai gibi havalar çalınır. Bugün daha çok curası kullanılmaktadır. Çöğür Curası, çöğürün bir oktav daha tizi ve küçüğüne denir.

    BAĞLAMA
    Adını alan ailenin temel sazıdır. 17-24 perdesi vardır. Meydan sazından bir oktav, Divan Sazından ise beş ses daha tizdir. 6-9 tel takılır. Alt telleri(La) sesine akort edilir. Düzen değişikliklerinde orta ve üst tellerin akortları değiştirilir. Form boyu 42cm, sap boyu 55cm, tel boyu 88cm, form eni ve derinliği 25cm dir.

    BOZUK
    15-18 perdesi vardır. Üçerli gruplar halinde 9 tel takılır. Bağlama ebatlarındadır. Ortaya iki sarı ve bir ince çelik tel, üste ve alta ise birer kalın sarı ve ikişer çelik tel takılır. Sarı teller çelik tellere göre bir oktav daha pest akort edilir.
    Genellikle Güney ve Ege yörelerimizde bozuk olarak bilinir ve çalınır. Bozuk düzeni oldukça yaygındır. Akortları ise alt(La), Orta(Re) ve üst (Sol) seslerine düzenlenir.

    ASIK SAZI
    Aşıkların ( Halk Ozanlarının ) çalmış oldukları bağlamaya aşık sazı denilmekdetir. Normal bağlamaya göre sapı daha kısadır. 13-15 perdesi vardır. Dip perdesi (Re) değil Do`dur. 6-9 telli olarak kullanılır.

    TANBURA
    Bağlamadan daha küçüktür. Divan sazından bir oktav tizdir ve divan sazının curası olarak bilinir. Bağlamadan da dört ses daha tizdir. Alt(Re) orta(Do) seslerine akort edilir. Form Boyu 38cm, sap boyu 50cm, tel boyu 80cm, form eni ve derinliği 22.8cm dir.

    CURA
    Bağlama ailesinin en küçük sazıdır. 7-16 perdesi 3-6 teli bulunmaktadır. Genellikle altı tellidir.Üç tek telli veya altta iki, ortada iki, üstte ise tek telli olanlarının yanı sıra iki telli olanlarıda vardır. Bağlama ve Bozuk düzenlerine akort edilir. İki telinin akort düzeni alt tel(La) üst tel(Re) dir.

    BAĞLAMA CURASI
    La sesine akort edilir. Bağlamadan bir oktav tanburadan ise beş ses tizdir. Form boyu 26,5cm, sap boyu 35cm, tel boyu 56cm, form eni ve derinliği 15,5cm dir.

     

    Daha Fazlası Daha Azı

    Sıkça Sorulan Sorular

    Kurs süresince bağlamanın tüm teknikleri hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz gibi solfej ve nota bilgisine yönelik çalışma süreçlerinden de geçeceksiniz. Özellikle parçaları notalarına göre okuyabilme ayrıcalığına sahip olacağınız kurs süresince armoni eğitimi de alacaksınız. Başlangıç aşamasında enstrümanın tanıtıldığı kurs, daha sonraki süreçlerde sizlere mızrap tutma ve vurma tekniklerine yönelik kendinizi geliştirme imkanı sunacaktır.
    Bağlamanın diğer bir çok enstrümandan çalma teknikleri arasında farklılıklar gösterdiği bilinmektedir. Teknik bakımdan enstrümanı çalacak seviyeye ulaşmak için zorlu çalışma süreçlerini geride bırakmanız gerekmektedir. Özellikle ev içi çalışmalara hız vermeniz, kendinizi geliştirecek kurs süreçlerine dahil olmanız ve enstrüman hakimiyetinizi güçlendirecek çalışmalarla süreci olumlu hale dönüştürmeniz bağlamanın tüm zorluklarını ortadan kaldıracaktır.
    Türk Halk Müziği nin en çok tercih edilen enstrümanları arasında yer alan bağlama, pek çok türle tanınmaktadır. Dut, kestane, ceviz ve ardıç gibi ağaçlardan yapılabilen bağlama alt, orta ve üst tellerden oluşmaktadır. Mızrap ve parmakla çalınan bağlamanın 7 teli bulunmaktadır.
    Genellikle 8 ve 10 yaşını aşan çocuklara verilen kursun maksimum yaş sınırı bulunmamaktadır. Enstrümana ilgi duyan, kendini geliştirmeyi hedefleyen, derslere katılarak çalışma süreçlerine yönelik olumlu adımlar atmak isteyen herkes bağlama öğrenebilmektedir. Gruplar halinde veya birebir olarak verilebilen kurslar ile enstrümanın tüm teknik detaylarını öğrenebileceğiniz gibi Türk Halk Müziği’nin önde gelen parçalarını çalabilme ayrıcalığına sahip olacaksınız.
    İNDİRİMİ KAÇIRMAYIN İndirimin bitmesine kalan süre
    %20 indirim 5.000 TL 4000 TL

    Fiyat Tablosu

    Süre Liste Fiyatı Kampanyalı Fiyat Fiyat Açıklaması
    1 Ay (4 Saat) 1 x 5000 TL 1 x 4000 TL Kazancınız: 1000 TL özel ders
    1 Ay (4 Saat) 1 x 4000 TL 1 x 3000 TL Kazancınız: 1000 TL 2 kişilik yarı özel ders

    Gün ve Saatler

    Günler Saat Aralıkları
    Hafta İçi
    Pazartesi 10:00 - 22:00
    Salı 10:00 - 22:00
    Çarşamba 10:00 - 22:00
    Perşembe 10:00 - 22:00
    Cuma 10:00 - 22:00
    Hafta Sonu
    Cumartesi 10:00 - 22:00
    Pazar 10:00 - 22:00

    Bu Eğitime Özel Taksit Fırsatları

    Taksit Tutarı Toplam Tutar
    Tek Çekim TL TL
    3 Taksit TL TL
    6 Taksit TL TL
    9 Taksit TL TL
    Taksit Tutarı Toplam Tutar
    Tek Çekim TL TL
    3 Taksit TL TL
    6 Taksit TL TL
    9 Taksit TL TL
    Taksit Tutarı Toplam Tutar
    Tek Çekim TL TL
    3 Taksit TL TL
    6 Taksit TL TL
    9 Taksit TL TL
    Taksit Tutarı Toplam Tutar
    Tek Çekim TL TL
    3 Taksit TL TL
    6 Taksit TL TL

    %100 doğrulanmış 2 yorum

    Kurs.com üzerinden kayıt olan kursiyerlerin yaptıkları gerçek yorumlar.

    UĞUR AKYOL MÜZİK MERKEZİ Bağlama Kursu Ortalama /10, toplam 2 oy, 2 yorum.
    • N
      11 Ocak 2023 tarihinde yorum yaptı UĞUR AKYOL MÜZİK MERKEZİ Bağlama Kursu

      Şöyle bir şey yaşadım bir kurstan fiyatı uygun olduğu için bir süre eğitim aldım ama çok pişman oldum sonrasında burayı buldum kesinlikle öğrenmek istiyorsanız doğru adres burası Uğur hocanın emeğinin karşılığı bu kurs ücretlerinden çok daha fazla olduğunu bile düşünüyorum gerçekten samimiyeti ve ders hakimiyeti bilgisi yetiyor tavsiye ederim.

      Bu yorumu faydalı buluyor musunuz? Evet (0) Hayır (1)
    • M
      11 Kasım 2022 tarihinde yorum yaptı UĞUR AKYOL MÜZİK MERKEZİ Bağlama Kursu

      Kursa başlayalı yaklaşık 1 ay oldu. Baslarda daha onceki kurs deneyimlerimden ötürü ön yargilarim vardı ama hocamın alanındaki bilgi ve becerisi sayesinde hem bu ön yargim kirildi hem de baglamaya bu surecte daha fazla hakim olmaya başladım. Kendine has bir ogretme teknigiyle ilerleyen hocam, zor kısımları kolaylaştırarak, sık sık motive edici sözler söyleyip her sorunuzda bıkmadan usanmadan ilgi ve alakayla cevap vererek ögrenme surecinizi resmen kolaylaştiriyor.

      Bu yorumu faydalı buluyor musunuz? Evet (4) Hayır (0)

    Yorum Yapın

    Doğrulama SMS'i gönderilecektir.

    İstanbul Bahçelievler Şirinevler

    Adnan kahveci bulv. hayat apt. no:224 kat:5 daire:14 Şirinevler Metrobüs Durağı Karşısı

    Toplu taşımaya yakın
    Şirinevler Metrobüs Durağı 100 m. uzaklıkta
    Mesaj Gönder
    Şimdi Ara

    Kurs.com - Tüm hakları saklıdır © 2014-2025

    kurs.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görsel, video, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içerik, görsel, video, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından kurs.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için mağaza (ilan) sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.