Diksiyon duygu ve düşünceleri ifade ederken sözcüklerin ses özelliklerine uygun olarak, vurgu ve tonlama kriterleri içerisinde doğru bir üslupla konuşma sanatıdır. Fonetiği tamamlayan bir unsur olarak konuşma sanatını ve tekniklerini inceler.
Diksiyonun temeli ses dediğimiz iletişim aracını doğru kullanmak ve sözleri söylerken düzgün telaffuz etmek üzerine kuruludur. Jest ve mimikleri de kapsayarak özellikle tiyatro ve diğer sahne sanatları ile sinema ve televizyonda metinlerin yanlışsız okunması amaçtır. Ayrıca topluluk önünde konuşma gibi durumlarda ve yöneticilik gibi pozisyonlarda bulunan kişilerin başvurduğu bir eğitimdir.
Diksiyon Eğitimi Nasıl Verilir?
Çeşitli kurslarda ve okullarda konuşma sanatının eğitimini alabilirsiniz. Alanında uzman eğitmenlerin yapabileceği ciddilikte olan bu eğitim çeşitli dallara ayrılır. Aylık kurlar ile öğrencilere düzgün konuşma ve ifade tarzlarının incelikleri öğretilir.
Öğrencilere öncelikle;
- Soluma
- Fonetik (söyleyiş)
- Artikülasyon (boğumlama)
- Vurgu
- İletme gücü temelinde eğitimler verilir.
Amaç öncelikle kişilerin diyaframlarını kontrol etmelerini sağlamak, ses çıkış kaynaklarını ve nasıl kullanmaları gerektiğini öğretmektir. Sonrasında ses tonu ayarlama ve vurgulama konuları incelenir.
Öğrencilerin kelimeleri jest ve mimiklerle anlamlandırmaları sağlanır. Konuşurken akıcılık, doğru bir üslup kazandırmak amaçtır.
Diksiyon Dersleri
Uzun bir süreci kapsayan diksiyon derslerinde verilen emeğe göre verimin alınması söz konusudur. Üniversitelerde, özel kurslarda ve oyunculuk akademilerinde alınan derslerin içeriklerinden bazıları ise;
- Ses eğitimi
- Kelime eğitimi
- Söz akımı
- Anlatım
- Hitap
- İletişim kurma teknikleri
- Doğaçlama
- Dil, zeka ve akıl ilişkisi
- Dil – kültür ilişkisi