Sınav sistemlerinin değişmesi ile okul sürecinde ve sınav hazırlık sürecinde bir çok öğrencinin kabusu olan sınav kaygısına ortadan kaldırıyoruz.
Sınav kaygısı; öğrenilen bilginin sınav öncesi veya sınav esnasında sırasında öğrenmiş olduğu bilgiyi etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır.Sınav kaygısının sebebi; sınava verdiği önem , sınavla ilgili negatif imajinasyon , sınav öncesinde sınav sonrasını kendisini değerlendirmesi ve durumdan rahatsız olması olabilmektedir.
Örnek verecek olursak; öğrenci sınav öncesinde, sınavda sürekli çişinin geleceğini düşünürse sınavda çişi gelmektedir.Sınavda başarısız olacağını düşünürse, sınavda başarısız olacaktır.
Sınav Kaygısında Bazı Belirtiler
Kendine güvenememe, huzursuzluk, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, karın ağrıları, mide bulantısı, titreme,endişe, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma vb.
Sınav Kaygısında Çözüm
“Daha iyisi varken, vasatına razı olmayın”
Başarılı öğrencilerin daha sınav kaygısı daha çok olduğunu hiç fark ettiniz mi? Her şeylerini okul başarısı üzerine kuran öğrenci. Anne babasının sevgisinde çevrenin ilgisi ve saygısını almayı okul başarısıyla ilişkilendirerek. Burada yaşayabileceği olumsuzluğun bütün bunları etkileyeceğini var sayar ve “kendini ya başarısız olursam” sendromundan kurtaramaz.Sınav kaygısı sendromundan öğrenciler tek başına veya öğretmenlerin yardımıyla çoğu zaman kurtulamazlar.
Hayat boyu öğrenmenin ve akademik başarının önemini bilen aile çocuğun bu kaygı sendromunu iyileştirmesi hayatındaki başarıları daha kolay elde ederek güvenle ilerlemesinde katkıda bulunmuş olur. Bunun için geliştirmiş olduğumuz tekniklerle birkaç seansta, sınav kaygısı stresinden kurtulabileceksiniz.