KAYNES, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından sınav ve belgelendirme yapmak üzere Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşudur.
Yaptığımız sınavların ücretleri teşvik kapsamında geri ödenmektedir.
Ayrıca Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunan personel çalıştıran işletmeler SGK prim teşviklerinden yararlanmaktadır. İşveren prim teşviki ile ilgili olarak 4447 sayılı kanunun geçici 10. maddesinde belirtilen şartları sağlayan personellere 48 aya varan teşvik sağlanabilmektedir. Konu ile ilgili geçici 10. madde ektedir. Prim teşvikine başvuru için aşağıdaki linke tıklayarak başvuru kılavuzuna ulaşabilirsiniz.
MYK BELGESİ OLMAYAN PERSONEL ÇALIŞTIRAN KURULUŞLARA 527 TL CEZAİ İŞLEM UYGULANACAKTIR.
Bu sayede ustalık belgesini alabilirler ayrıca mesleki yeterlilik belgesi uluslararası personel belgelendirme standardına uygun olarak verildiğinden yurt dışında kuaförlük mesleğini icra etmek isteyen kişiler için büyük avantajlar sağlamaktadır.
Belgeler standart olarak Türkçe ve İngilizce olarak basılmakta bununla birlikte adayın talebi durumunda Arapça, Almanca İspanyolca ve Rusça gibi dillerde belge basımı yapılmaktadır.
Kuaförlük sınavına giriş için herhangi bir ön şart veya mezuniyet diploma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Adaylar için sınava girmeden önce bir eğitim alma zorunluluğu yoktur.
Kadın ve erkek kuaförleri istedikleri birimlerden sınava girebilmektedir. Kadın ve erkek kuaförleri için hangi birimlerin gerekli olduğu birim paketleri (alternatifler) MYK tarafından belirlenmiştir.
Sınava girecek adaylar MYK tarafından yayınlanmış Kuaför seviye 4 ulusal yeterlilik ve ulusal meslek standardı dokümanlarından sınava hazırlanabilirler. Bu dokümanlar aşağıda PDF dosyası olarak bulunmaktadır.
Adaylara başvuru onayı, sınav tarihi ve sınav sonucu gibi tüm aşamalarda SMS ile bilgilendirme yapılmaktadır. Adaylar sınav ve belgelendirme süreçlerinin tamamını www.kaynes.com.tr sitesi aday portalı sayfasından giriş yaparak izleyebilmektedirler. TC kimlik numarası ve kayıtlı cep telefon numarası ile aday şifresi alınabilmektedir.
Sınav başvurusunda adaylardan doldurulmuş ve ıslak imzalı aday başvuru formu, pasaport veya kimlik fotokopisi ve başvuru ücretinin öğrendiğine dair banka dekontu istenmektedir.
Başvurusu onaylanmış adaylara 2 sınav hakkı verilmektedir.
MYK kuaför seviye 4 sınavları teorik ve performans olarak uygulanmaktadır. Sınava girecek adaylar seçtikleri alternatifin içeriğine göre sınavlara girmektedirler.
Sınav Birimleri
Zorunlu Birim
A1 Birimi İş Süreçlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Organizasyon Ve Mesleki Gelişim
Seçmeli Birimler
B1 Birimi Kadın Saç Kesimi Seçmeli
B2 Birimi Kadın Saçına Geçişi Şekil Verme Seçmeli
B3 Birimi Erkek Saç Kesimi Şekil Verme Ve Traş Seçmeli
B4 Birimi Saç Rengi Değiştirme Ve Son Olarak Seçmeli
B5 Birimi Saça Kalıcı Şekil Verme
Sınav Alternatifleri
Alternatif-1: A1 ve B1, B2, B4, B5
Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Kuaför (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, Kadın Kuaförlüğü uygulamalarında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.
Alternatif-2: A1 ve B3, B4, B5
Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Kuaför (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, Erkek Kuaförlüğü (Berber) uygulamalarında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.
Alternatif 3: A1 ve B1, B2, B3, B4, B5
Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Kuaför (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, hem Kadın Kuaförlüğü hem de Erkek Kuaförlüğü (Berber) uygulamalarında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.
Herhangi bir alternatifte belge almış adaylar, başarılı oldukları birimlerin geçerlilik süresi içerisinde diğerine başvurdukları takdirde, ulusal yeterlilikte herhangi bir değişiklik yapılmamış ise belgelendikleri alternatif/ler ile başvurdukları alternatif/ler de ortak olan birim/ler deki başarıları geçerli sayılarak, bu birim/ler den muaf tutulurlar.
Alternatif-4: A1, B1 ve B2
Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Kuaför (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, kadın saç kesimi ve kadın saçına geçici şekil verme uygulamasında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.
Alternatif-5: A1 ve B3
Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Kuaför (Seviye 4) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, erkek saç kesimi, şekil verme ve tıraş uygulamasında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.
Teorik sınav soruları UY ulusal yeterlilikte bulunan bilgi ifadesi başlıklarına göre sorulmaktadır. Performans sınavlarında ise adaylardan ulusal yeterlilikte bulunan beceri yetkinlik başlıklarının uygulanması beklenmektedir.
Başında yıldız (*) bulunan adımlar kritik adım olup başarılması zorunludur. Bu adımlardan bir tanesinden bile tam puan alamayan aday başarısız sayılmaktadır.
Önemli: Kadın Kuaförlüğü performans sınavları cansız manken üzerinde uygulanmaktadır. Erkek berberliği sınavlarında canlı manken kullanılmaktadır. Adayların sınava, saç-sakal ve diğer işlemlere uygun manken getirmeleri gerekmektedir. Sınavda başarılı olan adaylar belge masraf karşılığı yatırdıkların da mesleki yeterlilik belgesi ve kimlik basılarak adreslerine kargo ile gönderilmektedir.