Kaptanlık kursu fiyatları
Nasıl gemi kaptanı olabilirim?
Okul yaşamında denizcilik ile ilgili lise veya üniversitelerde eğitim görmemiş, lise mezunu bir kişinin de katılabileceği denizcilik kursları bulunmaktadır. Bu kurslarda verilen eğitimle gemi kaptanı olabileceğiniz gibi staj ve iş fırsatı da yakalayabilirsiniz. Gemi kaptanlarında aranan başlıca özellikler şunlardır;
- Lise veya üzeri okullardan mezun olmak,
- Gemi kaptanı olabilmek için gerekli sağlık kriterlerine uygunluk,
- 1 yıl boyunca staj yapmış olmak,
- Deniz tutkunu olmak ve mesleğin getirdiği özgürlüğü benimseyebilmek
Gemi kaptanının temel görevleri nelerdir?
Baş kaptanın geminin güvenliği, sevk ve idaresi gibi yükümlülükleri bulunmaktadır.
İkinci kaptan veya birinci zabit geminin emniyetinden, yükleme, tahliye, taşıma gibi süreçlerinden sorumlu olan kişidir. Seyir vardiyasını tutan, güvertenin reisine yapılacak iş listesini sunan, köprü üstüyle olan iletişimi kontrol eden ve personelin emniyeti bir biçimde çalışıp çalışmadığını gözetleyen ikinci kaptan geminin ''disiplin amiri'' olarak tanımlanabilir.
Üçüncü kaptan, geminin gideceği rotayı belirli güncel kitap ve haritalarca çizen, ilaç ve donanım kontrolünden sorumlu kişidir. Gemi personeline kaza sırasında müdahaleyi yapan ilk kişi üçüncü kaptandır. Gemideki emniyet sistemlerini de ikinci zabit tarafından kontrol edilmektedir.
Dördüncü kaptan, üçüncü kaptanın görevini üstlenen, genellikle okulundan yeni mezun olmuş kaptandır. Üçüncü kaptandan aldığı talimatları yerine getirir.
Gemi kaptanı maaşları ne kadar?
Gemi kaptanlarının aldığı maaş minimum 2.500 $'dan başlamaktadır. Birinci kaptan, 6.000 ile 13.000 $ arasında değişen yüksek bir ücretle çalışmaktadır. Fazla mesai, ekstra maaş ve kök maaş gibi ücretlerine ek olarak ilave edilen fiyatlandırma çeşitleri de bulunmaktadır. En yüksek ücreti kimyasel gemilerde çalışan personeller almaktadır.