Tambur kursunda neler öğreneceğim?
Tambur kursu kapsamında alacağınız eğitim başlangıç aşamasında enstrümanın tutuş teknikleri üzerine yapılan çalışmaları kapsamaktadır.
Sağ ve sol elin koordineli olarak hareket edebilmesine yönelik yapılan çalışmalar, mızrap tutuş teknikleri, notalara ve perdelere yönelik alıştırmalar da eğitim sürecinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
Bazı kurslarda eğitmenler tarafından yaylı tambur ve mızraplı tambur olarak çeşitlere ayrılabilen müzik kursu kapsamındaki eğitimler farklılıklar içerebilmektedir.
Tambur çalmak zor mudur?
Her enstrümanın kendine ait zorlu teknikleri bulunabilmektedir. Öncelikli olarak enstrümana alışmak için belirli bir süreci geride bırakmak gerekmektedir. Kurslar dahilinde verilen eğitim, enstrümanın zorluklarını en aza indirmeyi hedeflemektedir. Uzun bir sapı olması nedeniyle, çalacak kişinin de kol uzunluğunun kısa olmaması gerekmektedir.
Aksi takdirde çalmakta güçlük çekecektir. Ancak bu durum enstrümanın çok kısa kollu insanlar tarafından da çalınamayacağı anlamına gelmemektedir. Sap hakimiyetinin artmasıyla birlikte tambur çalmadaki zorlukları ortadan kaldırabilirsiniz.
Tambur nasıl bir çalgıdır?
Göğüs, tekne ve sap gibi parçalardan oluşan tamburda yedi farklı tel bulunmaktadır. Tellerden beşi çelik, ikisi pirinçten yapılmakta olup, mızrap kullanımını gerekli kılmaktadır. Enstrümandan temiz bir ses elde edebilmek için titreşimini arttırma amaçlı çalma teknikleri geliştirilmiştir.
Müzisyenin çalmak istediği makam ve eser özelliğine bağlı olarak farklı akort düzeneklerine sahip olan tamburun uzun bir sapı bulunmaktadır. Teknesinde en çok tercih edilen ağaç türleri maun, kelebek, ceviz ve magase ağaçlarıdır. Kaplumbağa derisinden yapılan mızrabı oldukça sert bir yapıya sahiptir. Çalgının tok bir ses çıkarabilmesi için mızrabın yapısı büyük bir önem taşımaktadır. Tambur çalan kişilere tamburi denilmektedir.
Tambur kursu fiyatları
Tamburun kursunun yaş sınırı var mı?
Uzun bir enstrüman olması tambura vücut standartları bakımından ayrıcalıklar tanımıştır. Genellikle küçük yaştaki çocukların tambur öğrenme olanağı düşüktür.
Tambur kursuna kimler katılabilir?
Çocuklar için uygun bir enstrüman olmayan tamburu öğrenmek için kurslara katılan herkes eğitim süreçlerinden faydalanabilmektedir. Tambur kursu başta kol aralığı uzun müzisyenler olmak üzere bu enstrümana hevesli olan herkes için eğitim olanakları sunmaktadır.
İyi bir tambur sanatçısı veya tamburi olabilmek için kendinizi geliştireceğiniz ev içi çalışma programlarına da öncelik tanımanız gerekmektedir.
Tambur bakımı nasıl yapılmalı?
Göğüs kısmı ince olan çalgıyı taşırken veya bir yere yerleştirirken dikkat etmeniz gerekmektedir. Herhangi bir darbeyle karşılaşması durumunda akort sisteminde bozukluklar meydana gelebilmektedir. Çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda gövde kısmında çatlamaların oluşabildiği çalgının bakımı hakkında kurs eğitmenlerinizden de bilgi alabilirsiniz.
Enstrümanın bir yere yaslanması durumunda dik halde yerleştirilmesine ve ağırlığın gövde kısmına verilmemesine dikkat etmelisiniz. Tercihinize göre çalgıyı asarak da kullanabilirsiniz. Tellerin paslanmaması için belirli aralıklarla çalınmasının ardından limon yağı veya bebek yağı da sürebilmektesiniz. Ustalar tarafından yapılan cilalama metotları da tamburun korunmasına zemin hazırlayacaktır.