Sürücü Kursu
Sürücü Kursu Fiyatları
Sürücü kurslarında verilen eğitim, kurs alan sürücü adayının almak istediği ehliyet türüne bağlı olarak değişmektedir. Sürücü kursu fiyatları ortalama 1500 TL'den başlamaktadır. Daha önce araç kullanmakta olan fakat farklı sınıftan bir belge almak isteyen adaylara fiyatlarda indirimler uygulanmaktadır.Sürücü Belgesi İçin Gereken Evraklar
Sürücü kursları tarafından verilen belgeler, araç kullanımınız için gerekli imkanı sizlere sunmaktadır. Bu belgeler içerisinde kart bedeli, parmak izi, harç makbuzu, kan grubu, vesikalık fotoğraf (10 veya 12 adet), sağlık raporu, öğrenim belgesi gibi belgeler yer alabilmektedir. Genellikle eğitim ve yaş kriterlerinin göz önünde bulundurulduğu belgelerde, her araç tipine özgü farklı evrak tiplerinden de söz edilebilmektedir.
M Sınıfı Sürücü Belgesi Kursu
Motorlu bisiklet kullanmak isteyenlerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu kursa katılmak için adayların en az için ilgili kurs programlarına dahil olan adayların 16 yaşını doldurması ve az ilköğretim mezunu olması gerekmektedir. M sürücü kursu taban fiyatı 730 TL’den başlamaktadır.
A1 Sınıfı Sürücü Belgesi Kursu
125 cc'ye kadar motorbisiklet kullanmak için ilgili kurs programlarına dahil olan adayların 16 yaşını doldurması ve az ilköğretim mezunu olması gerekmektedir. A1 sürücü kursu taban fiyatı 800 TL’den başlamaktadır. Sürücü kursunda verilen eğitimin süresi 10 saat ile 12 saat arasında değişmektedir.
A2 Sınıfı Sürücü Belgesi Kursu
Motorsiklet ve motorlu bisiklet kullanıcılarını içeren sürücü A2 sınıfı sürücü kursuna katılabilmek için 18 yaşını tamamlamış olmak gerekmektedir. İlköğretim ve üzeri okulları tamamlayan sürücüler motorlu araç kullanma yeterliliğine sahip olabilmektedir. Genellikle ilk yardım, motor tekniği ve trafik derslerinden oluşan sınavlardan gerekli notları alabilen adaylar için verilen bu belge için verilen eğitim süresi 10 saat ile 14 saat arasında değişmektedir.A2 sürücü kursu taban fiyatı 800 TL’den başlamaktadır.
B Sınıfı Sürücü Belgesi Kursu
Otomobil, kamyonet, minibüs ve belirli şartlara göre düzenlenmiş lastik tekerlekli traktör kullanabilmek için gerekli olan bu belgede 18 yaşını bitirmiş olmak gerekmektedir. Ortaokul eğitimini tamamlayan adayların motor, trafik, direksiyon ve ilkyardım sınavlarından geçerli notu alabilmeleri şarttır. Yeni yönetmelik gereğince B sınıfı sürücü belgesi alacak kişiler 30 dakikalık sınav sürecinden geçmektedir. Teorik ve direksiyon dersleriyle verilen eğitimin ardından gerekli evrakları tamamlayan sürücü adayları belge almaya hak kazanmış kabul edilmektedir. B sınıfı sürücü kursu fiyatları 1300 TL’den başlamaktadır.
C Sınıfı Sürücü Belgesi Kursu
Kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabilmek için başvurulan kurs programında belirli şartlar bulunmaktadır. Yeni yönetmeliğe göre C sınıfı sürücü belgeleri araçların ağırlık ve özelliklerine göre C1, C1E , C, CE şeklinde sınıflandırılmıştır. C1 sınıfı; 7500 kg'a kadar kamyon ve çekicileri, C1E sınıfı; 12000 kg'a kadar kamyon ve çekicileri, C sınıfı; kamyon ve çekicileri, CE sınıfı ise römorklu kamyon ve çekicileri kapsamaktadır.
D Sınıfı Sürücü Belgesi Kursu
Yeni yönetmeliğe göre D sınıfı araçlar ve ehliyetleri araçların ağırlık ve özelliklerine bağlı olarak D1, D1E, D ve DE şeklinde sınıflandırılmıştır. D1 sınıfı; minibüsleri, D1E sınıfı; römorklu minibüsleri, D sınıfı minibüs ve otobüsleri, DE sınıfı ise römorklu minibüs ve otobüsleri kapsamaktadır. Sürücü adaylarının D1 ve D1E sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaş ve üzeri, D ve DE sınıfı ehliyet alabilmek için 24 yaş ve üzerinde olmaları gerekir.
F Sınıfı Sürücü Belgesi Kursu
Traktör kullanmak isteyen sürücü adaylarına verilen bu kurs programına dahil olabilmek için yeni belirlenen yönetmenliğe göre en az ilkokulu tamamlamalı ve 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir.
G Sınıfı Sürücü Belgesi Kursu
İş makinesi kullanmak isteyen sürücü adaylarına verilen bu kurs programına dahil olabilmek için yeni belirlenen yönetmenliğe göre ilkokulu tamamlamalı ve 18 yaşını bitirmiş olmalısınız. Trafik ve ilk yardım derslerinde gerekli başarıyı göstermiş adayların alabileceği bu belgeye, sanayi ve tarım alanında, insan, yük ve hayvan taşımacılığında, özel kurum veya kuruluşlarda ihtiyaç duyulmaktadır.
Sürücü Belgesi Sağlık Raporu
Her sürücü belgesi sınıfına yönelik farklı uygulamaların bulunduğu sağlık şartları arasında yapılacak muayeneler arasında iç hastalıklar, göz, KBB, hariciye muayeneleri, ruh ve sinir hastalıklarına yönelik araştırmalar, kontrol muayenesi gibi başlıca etmenler yer almaktadır. 29/09/2006 tarihinin 26301 sayılı Resmi Gazete’nin içerisinde yer alan Sürücü Belgesi Sağlık Şartları kapsamında gerekli belgeleri bulunduran adaylar bu adımı tamamlamış kabul edilmektedir.
Sürücü Belgesi Alacaklarda Aranan Şartlar
01/03/1926 tarihinde Türk Ceza Kanunu’nun 765. sayısında yer alan 403 ve 404,
07/01/1932 tarihinde Kaçaklık Men ve Takibi Kanunu’nda yer alan 29,
10/07/1953 tarihinde Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Kanunu’nda yer alan 12,
10/07/2003 tarihinde Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 4926. sayısında yer alan 6,
29/09/2004 tarihinde Türk Ceza Kanunu’nun 5237. sayısında yer alan 189, 190, 191,
21/03/2007 tarihinde Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda yer alan 4/7,
maddesine dayanarak, herhangi bir suçtan ötürü hüküm giymeyen adayların, bu adımı tamamlamış kabul edilmektedir.
Sürücü Kursu Sınav Tarihleri
Genellikle her ayın başında açılan eğitim dönemleri, teorik ve direksiyon sınavlarıyla sonlanmaktadır. Sınavlarda gerekli başarıyı gösteren adaylar sürücü belgesi almaya hak kazanmış kabul edilmektedir. 2016 yılı ehliyet sınav takvimine göre sürücü kursu sınavları Şubat, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim ve Aralık aylarında yapılacaktır. Adayların yazılı sınavda başarılı olmaları halinde, yazılı sınavdan bir ay sonra direksiyon sınavına girmeleri gerekmektedir. Direksiyon sınavı, ana sınav ve ara sınav şeklinde gerçekleştirilir. Ana sınavda başarısız olan adaylar sınav ücretini ödeyerek tekrar ara sınava girme hakkı elde ederler.
Sürücü Kursu Sınav Sonuçları
Sürücü adaylarının Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sitesinden takip edebilecekleri ehliyet belgesi sonuçları, ‘’Ehliyet Sınav Sorgulama’’ sistemi ile gösterebilmektedir. Sınavın geçmiş yıllara oranla zorlaştırılmasından sonra başarı oranı yüzdesinin düştüğü bilinmektedir. Bu nedenle sürücü kursunda alacağınız eğitimin önemi artmaktadır. Genellikle direksiyon sınavında başarısız olan adayların motor, trafik ve ilk yardım sınavında iyi bir sonuç elde ettiği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan sürücü kursu sınav sonuçları verileri ile kanıtlanmıştır.
Sürücü Kursu Dersleri
Sürücü adaylarının almak istedikleri belgeye göre verilen bu eğitim ilk yardım, motor, direksiyon ve trafik derslerinden oluşmaktadır. Sınavlarda her sürücü belgesi sınıfına özgü farklı soru uygulamaları bulunabilmektedir. Trafik ders notları, sürüş teknikleri, motor bilgisi gibi ana süreçlerden geçen sürücülere simülatör kullanım olanağı da sunulmaktadır. Uzman eğitmenler tarafından verilen sürücü kursu dersleri günümüzün güncel verilerine göre hazırlanan kitaplarla pekiştirilmektedir. Ehliyet alabilmek için kurslarda eğitim gören her adaylara uygun eğitim süreçleri bulunmaktadır. Bu süreçlere sakat veya hasta adaylar da dahil edilmektedir. Eğitimi başarıyla tamamlayabilmek için ders saatleri için belirtilen devamsızlık süresini aşmamanız gerekmektedir.
Sürücü Kursu Sınav Soruları
Ehliyet alabilmek için başvurmanız gereken kurs programları geçmiş yıllarda çıkan sürücü kursu sınav soruları ile bilgilerinizin pekiştirilmesine zemin hazırlamaktadır. Özellikle trafik ve ilk yardım türünde çıkan sorular hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz internet siteleri ve güncel kitaplar kısa süre içerisinde ehliyet alabilmenize imkan tanımaktadır. Ehliyet sınav soruları için Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sitesine göz atabileceğiniz gibi kurs programları dahilinde sizler için hazırlanan kitaplara da öncelik tanıyabilirsiniz. Bu sayede hem sürücü kursunda başarılı sonuçlar elde edecek hem de bilgilerinizi destekleyecek veriler elde edeceksiniz.